Sporočila za javnost
Zbirka 100 slovanskih romanov prvič na knjižnem sejmu v Novem Sadu
FSK-jeva knjižna zbirka 100 slovanskih romanov se je v začetku marca prvič predstavila na novosadskem knjižnem sejmu. O zbirki so na sejemskem odru spregovorili: direktorica FSK dr. Andreja Rihter, glavni urednik zbirke Mladen Vesković, založnik Gojko Božović, čigar založba Arhipelag izdaja zbirko v Srbiji, in koordinatorica projekta Mateja Jančar.
Slovanski vrt v Pulju ni muha enoletnica
Forum slovanskih kultur je v sodelovanju s knjižnim sejmom Sa(n)jam knjige v Istri začel izvajati nov program Slavenski đardin (Slovanski vrt). V okviru tega so na jubilejnem, 25. sejmu v Pulju sodelovali sodobni ruski avtorji, na prestižni lokaciji pa je bila predstavljena tudi zbirka 100 slovanskih romanov.
Vaša dediščina je naša dediščina
V okviru VIII. mednarodnega kulturnega foruma v Sankt Peterburgu je FSK najboljšemu slovanskemu muzeju za leto 2019 in najboljšemu naravnemu in kulturnemu spomeniku v slovanskem svetu izročil skulpturi Živa
Vesolje slovanske literature
V programu Foruma slovanskih kultur v ruski prestolnici je bila v fokusu tudi slovanska literatura, skupaj s pisatelji in prevajalci ter razstavo 100 slovanskih romanov, pa tudi kulturna pot pisateljic.
Naših 15!
V Mednarodni ustanovi Forum slovanskih kultur so s koncertom na prostem Slovanska rapsodija obeležili 15. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti so podelili tudi nazive častni ambasador ter listine ambasador FSK.
FSK tudi letos partner muzejskega festivala Intermuseum
Forum slovanskih kultur je bil drugo leto zapored partner festivala Intermuseum v Moskvi. Na razstavnem prostoru Živa je FSK predstavil nagrado za najboljši slovanski muzej in naravni ter kulturni spomenik, v okviru strokovnega dela festivala pa je dr. Andreja Rihter predavala o človeških virih v muzejih, o Piranovi – mednarodnem centru za raziskovanje dediščine ter sodelovala v več strokovnih razpravah.
Forum slovanskih kultur znova razstavlja v UNESCU
V mednarodni ustanovi Forum slovanskih kultur so s partnerskimi institucijami pripravili razstavo Ženske in Velika vojna. Slavnostno odprtje je, v sodelovanju s stalnim predstavništvom Republike Slovenije pri UNESCU, potekalo v palači UNESCA v Parizu. Razstava bo tam na ogled do 15. aprila 2019.
V ospredju nove kulturne poti kozmopolitske intelektualke
V Mednarodni ustanovi Forum slovanskih kultur so v okviru projekta nove kulturne poti Sveta Evrope pripravili mednarodno konferenco o pisateljicah z začetka 20. stoletja. Na njej je sodelovalo 9 znanstvenic in strokovnjakinj iz 7 držav.
Bratislava nova postaja razstave 100 slovanskih romanov
Razstavo 100 slovanskih romanov so v središču Bratislave slavnostno odprli dr. Ľubica Laššáková, ministrica za kulturo Republike Slovaške, dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur in Silvia Stasselová, generalna direktorica Univerzitetne knjižnice v Bratislavi.
Na SeeYu konferenci o pomnikih II. svetovne vojne
Pod okriljem mednarodne ustanove Forum slovanskih kultur se je začela mednarodna konferenca SeeYu, na kateri strokovnjaki iz 12 držav predstavljajo vlogo zgodovinskih muzejev in spominskih obeležij II. svetovne vojne nekoč in danes.