Kaj se dogaja?
Dobimo se na spletu!
Ker želimo z vami in vašim občinstvom ostati v stiku, vas vabimo, da z nami delite vaše vsebine (virtualne, vizualne ...) in povezave do njih. Skupaj smo močnejši in dostopnejši!
Prijateljem in kolegom v Zagrebu
Težko si predstavljamo, kako vam je, ko so vas ob soočanju s krizo pandemije COVID-19 stresli še potresni sunki, najmočnejši po letu 1880. Poškodovali in celo uničili so marsikateri artefakt kulturne dediščine, ki ste ga skrbno hranili in ohranjali za številne generacije.
Covid-19
Nova koronavirusna bolezen Covid-19 je močno prizadela umetniški in kulturni sektor, še posebej pa področje dediščine. Kulturna prizorišča so zaprta, predstave, festivali odpovedani, muzejske razstave samevajo... Naše poslanstvo je kljub temu še vedno zelo živo in prisotno. Stopimo skupaj, komunicirajmo in bodimo odzivni!
Zbirka 100 slovanskih romanov prvič na knjižnem sejmu v Novem Sadu
FSK-jeva knjižna zbirka 100 slovanskih romanov se je v začetku marca prvič predstavila na novosadskem knjižnem sejmu. O zbirki so na sejemskem odru spregovorili: direktorica FSK dr. Andreja Rihter, glavni urednik zbirke Mladen Vesković, založnik Gojko Božović, čigar založba Arhipelag izdaja zbirko v Srbiji, in koordinatorica projekta Mateja Jančar.
Za Živo 2020 FSK prejel 22 prijav iz 12 držav
Forum slovanskih kultur bo jeseni 2020 že sedmič podelil nagrado Živa za najboljši slovanski muzej in tretjič tudi nagrado za najboljši naravni in kulturni spomenik v slovanskih državah. Za letošnje nagrade se bo potegovalo 22 muzejev iz 12 slovanskih držav.
Zelena luč za nov projekt Slovanski gaji
V okviru novega projekta Slovanski gaji in z njim povezanimi dejavnostmi se ponuja možnost za tvorno sodelovanje lokalnih skupnosti, civilne družbe, državnih institucij in FSK. Na uvodnem srečanju partnerjev v projektu so se župani pomurskih občin in njihovi predstavniki seznanili s projektom ter dali zeleno luč za njegov začetek.
Korak naprej na Poti pisateljic
FSK je leto začel z intenzivnimi pripravami na zagon nove kulturne poti – Poti pisateljic. Na sedežu ustanove se je delovnega sestanka udeležila predsednica programskega sveta, Ankica Puškarić.
Napovedujemo
S knjigami po slovanskem svetu
Z odlomki iz knjig iz zbirke 100 slovanskih romanov v različnih jezikih vas bomo v naslednjih tednih popeljali skozi slovanski prostor in čas. Pojdite z nami!