Nagrada Živa

 

Slovanska boginja Živa (tudi Żiwia, Siva, Sieba ali Razivia) predstavlja načelo življenja, dolgoživosti, mladostnosti, lepote, miline, vitalnosti in rodnosti – značilnosti, ki lepo opisujejo tudi slovansko dediščino.

Nagrada Živa je nastala leta 2012 na pobudo strokovne projektne skupine iz držav, ki jih povezuje Forum slovanskih kultur.

Cilj nagrade Živa je prepoznavanje, spodbujanje, nagrajevanje in promoviranje eksperimentov, projektov in praks na področju muzeologije v specifičnem kulturnem in geografskem okviru slovanskih držav, pri čemer namenja posebno pozornost posebnostim in svojevrstnim vrednotam slovanskega sveta z njegovimi zgodbami, običaji in dediščino, z njegovimi skupnimi in včasih nasprotujočimi si koreninami pa tudi s težavami. Gre za nagrado, ki po eni strani zbira zanimive izkušnje in jih po drugi strani deli na nadnacionalni ravni. Spodbuja konkurenco, da bi povečala število muzejev, ki so lahko še boljši kot preprosto najboljši, in izhaja iz prepričanja, da sta znanje in izmenjava izkušenj ključna za oblikovanje vplivnejše vloge muzejev v naši družbi.