Aleš Čar

 

Aleš Čar, rojen 1971 v Idriji. Študiral je primerjalno književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Novinar, urednik, scenarist, kolumnist. Bil je pobudnik in prvi glavni in odgovorni urednik mednarodne revije za kulture Balcanis, vodil je kulturno pogovorno oddajo Peti element na nacionalni televiziji, bil urednik kulturne redakcije pri časopisu Dnevnik. Bil je tudi vodja programskega sklopa Življenje na dotik pri Evropski prestolnici kulture Maribor 2012. Piše kolumne za časopis Dnevnik. Objavil je tri romane in dve zbirki kratke proze, v tujini ima objavljenih deset samostojnih knjig, kratko prozo ima zastopano v številnih antologijah.

Objavil je romane Igra angelov in netopirjev (1997), Pasji tango (1999) in O znosnosti (2011). Za prvi roman je dobil nagrado za najboljši slovenski prvenec v letih 1996/97, ostala dva sta bila med petimi finalisti za nagrado Kresnik za najboljši roman leta. Zgodbe iz obeh zbirk kratke zgodbe V okvari (2003) in Made in Slovenia (2007) so zastopane v več kot 40 antologijah.

 

Igra angelov in netopirjev

 

Glavna oseba Čarovega romanesknega prvenca Igra angelov in netopirjev je duhovnik oče Faus, ki ga iz njegovega bolj ali manj mirnega duhovniškega življenja iztrga skrivnostna femme fatale Nasja. Ta pri otopelih prebivalcih zaspanega mesteca v kotlini povzroča hkrati zanimanje in odpor. Duhovnik se kmalu znajde skupaj z drugimi izgubljenimi kreaturami v začaranem krogu: njegovo središče, okoli katerega se odvija vse dogajanje v romanu, pa je Nasja sama. Posebna odlika romana je, da nobenega dogodka ne opiše le skozi eno perspektivo, temveč prekine poglavje in nadaljuje s perspektivo druge osebe; s tem ustvari izredno razgibano, a hkrati trdno povezano pripovedno strukturo brez večjih pavz – »oddihov« za bralca, ki je prisiljen k temu, da roman prebere v eni sapi. Stil je gost in izdelan, vendar ne preobložen. Ob tem avtor izriše bogato galerijo likov plastično izoblikovanih figur, ki niso le abstraktno simbolične, ampak so usodno določene z eksistencialnimi, socialnimi, psihološkimi, psihoanalitskimi in celo mitološkimi koordinatami.

"Končno se je vse izteklo srečno, dovolj se je nalovilo v pljučne mehurčke, da so vsi splavali med tanke nasmeške, se ovili v megleno predivo in z ubranim korakom stopili na pot.”