Интензивни подготовки за Меѓународниот културен форум во Санкт Петербург

 

Откако се потпиша заедничката изјава за посебниот статус на VIII Меѓународниот културен форум во Санкт Петербург со Министерството за култура на Руската Федерација во април 2019, Форумот за словенски култури (ФСК) започна интензивни подготовки за настанот во ноември. Делегацијата на ФСК ќе ја сочинуваат министри за култура на словенските земји, како и бројни експерти и уметници.

 

ФСК со различни состаноци, професионални настани, презентации и договори за соработка ќе има посебен статус на годинешниот VIII Меѓународен културен форум што ќе се одржи во Санкт Петербург помеѓу 14 и 16 ноември. Делегацијата на ФСК ќе вклучува повеќе од 30 учесници од словенските земји кои ќе учествуваат и во програмата на ФСК и во настаните низ 15 тематски сегменти. Дел од интензивните подготовки беше и работната средба во Москва со Ала Манилова, заменик министер за култура на Руската Федерација, д-р Андреја Рихтер, директор на ФСК и претставници на организаторите на форумот.

 

Секоја година, форумот поздравува повеќе од 35.000 учесници од целиот свет. Главна тема оваа година ќе биде Културни кодови во глобалниот свет.

 

Дознајте повеќе за VIII Меѓународниот културен форум во Санкт Петербург ТУКА!