Главната награда Жива 2019 доделена на рускиот Музеј за политичка историја и белоруската Тврдина на хероите во Брест

 

Во меѓународната установа Форум на словенските култури во соработка со Министерството за култура на Црна Гора и Културниот центар Бар беа доделени наградите за најдобри словенски музеи. Покрај главната награда која ја освои Музејот за политичка историја на Русија, по втор пат беше доделена и наградата за најдобар словенски културен и природен споменик. Истата ја освои Тврдината на хероите во Брест.

 

25 музеи од 11 словенски земји се натпреваруваа на наградата Жива за најдобар словенски музеј и најдобар словенски културен и природен споменик. На шестата церемонија на доделување на наградите (изминатите настани се одржуваа во Скопје, Санкт Петербург, Задар, Блед и Прага), наградата Жива за најдобар словенски музеј ја освои Националниот музеј за политичка историја на Русија од Санкт Петербург, Русија. Стручното жири, составено од 13 музејски експерти од словенските земји и Музејската европска академија, по втор пат ја додели и наградата Жива за најдобар словенски културен и природен споменик која ја освои белоруската Тврдина на хероите во Брест.

 

Покрај главната награда, тие ја доделија и наградата Жива за водење, која ја освои галеријата Матица Српска (Нови Сад, Србија), Меѓународниот центар за графички уметности (Љубљана, Словенија) ја освои наградата за отвореност и привлечност за посетителите, Музејот на полските песни (Ополе, Полска) за креативност, Музејот на военото детство (Сараево, Босна и Херцеговина) за раскажување приказни и Музејот за декоративна уметност во Прага (Прага, Чешка) за ефикасна употреба на ресурсите. Жирито додели и почесно признание на музејскиот комплекс Царичино од Москва (Руска Федерација).

 

„Наградата Жива е важна меѓународна културна платформа која поттикнува дијалог, комуникација и вмрежување, промовира размена на идеи, знаења и искуства додека ги зајакнува иновациите, креативноста, соработката и вклучувањето“, изјави др. Андреја Рихтер, директорката на Форумот на словенските култури, на церемонијата на доделување на наградите што се одржа пред палатата на кралот Никола во Бар и додаде дека во последните шест години наградата Жива успеала да поврзе повеќе од 115 словенски музеи. Неда Кнежевиќ, претседателката на жирито за наградата Жива 2019, во својот говор истакна: „Во широкиот спектар на интересни музеи што аплицираа за наградата Жива оваа година, судиите беа во можност да научат многу за историските личности, да набљудуваат прекрасни пејзажи и обележја и да научат за нематеријалното културно наследство“.

 

Наградата Жива 2019