Што се случува?
ФСК беше домаќин на поделувањето на наградите на Европската музејска академија
Во соработка со Европската музејска академија, меѓународната установа Форум на словенските култури ко-организираше меѓународна конференција во Љубљана. На истата присуствуваа повеќе од 80 учесници од 27 различни земји.
Рихтер на 25-тата генерална конференција ICOM
На 25-тата генерална конференција ICOM што се одржа на почетокот на септември во Кјото, Јапонија, д-р. Андреја Рихтер, меѓу другото, го претстави Зборникот со трудови од учесниците на конференцијата ICOMAM: Војна и мир, страв и радост: 100 години од крајот на Првата светска војна. Конференцијата се одржа во Љубљана минатата година.
Драган Великиќ, годинашен добитник на наградата Виленица
Овогодинешниот добитник на наградата Виленица е српскиот писател Драган Великиќ, чиј најнаграден роман, Рускиот прозорец, е дел од збирката 100 словенски романи во рамките на која е и преведен на словенечки и македонски јазик.
Вирк и Жабот на Белградскиот фестивал за европска литература
По повод одбележувањето на 15-годишнината од Форумот на словенските култури, 8-миот белградски фестивал на европска литература, оддаде посебна почит на збирката „100 словенски романи“, за која разговараа словенечките писатели Јани Вирк и Владо Жабот и српскиот уредник Гојко Божовиќ.
Публикацијата издадена по повод нашата 15-годишнина!
За својот 15-годишен јубилеј, Меѓународната фондација Форум на словенските култури издаде специјална публикација Нашите 15! која нуди преглед на активностите на фондацијата од нејзиното основање во 2004 година па сѐ до денес.
Интензивни подготовки за Меѓународниот културен форум во Санкт Петербург
Откако се потпиша заедничката изјава за посебниот статус на VIII Меѓународниот културен форум во Санкт Петербург со Министерството за култура на Руската Федерација во април 2019, Форумот за словенски култури (ФСК) започна интензивни подготовки за настанот во ноември.
Наполнивме 15 години!
Меѓународната фондација Форум на словенските култури го прослави својот 15-годишен јубилеј со концертот на отворено Словенска рапсодија. Оваа прилика ја искористивме да именуваме и почесен амбасадор, како и да ги поделиме сертификатите за амбасадор на ФСК.
Најавуваме
Жива 2019 – ЗАЧУВАЈТЕ ГО ДАТУМОТ!
Црна Гора
Конференцијата и доделувањето на Жива наградата 2019 за најдобар словенски музеј и најдобар природен и културен споменик ќе се одвива од 2-ри до 5-ти октомври 2019 во Црна Гора.
Прв состанок на Програмскиот совет за културни рути на писателките
Србија
1 октомври во главниот град на Србија ќе се сретне програмскиот совет на културни рути на писателките. Првата седница на програмскиот совет претставува следен важен чекор во воспоставувањето на нови културни рути.
ФСК и Саемот за книги „Sa(n)jam knjige“ во Истра ќе презентираат нова
Хрватска
Форумот на словенските култури подготвува нова програма во соработка со Саемот за книги „Sa(n)jam knjige“ во Пула, што ќе се одржи во рамките на именуваниот саем. Програмата ќе биде претставена на прес-конференција на 22 октомври 2019 година напладне во Пула.
16-та редовна седница на Програмскиот совет на ФСК
Словачка
Членовите на Програмскиот совет на ФСК ќе се состанат во Братислава по повод на 16-тата редовна седница. Домаќин на седницата во главниот град на Словачка ќе биде словачкото Министерство за култура.
7-ма Меѓународна научна средба на млади хуманисти “Миграциите во словенскиот простор во 20-тиот и 21-виот век ”
Словенија
Форумот на словенските култури во соработка со Студентскиот оддел на Здружението на друштва, Словенското друштво на Словенија и Словенското друштво Марибор Ве поканува кон пријавување на оригинални научни придонеси.