Онлајн состанок на судиите за наградата Жива 2020
Судиите за наградата Жива 2020 се сретнаа онлајн наместо во живо во Белград (Србија) на нивниот редовен годишен состанок. Разменија искуства за време на пандемијата во своите земји, известуваа за пријавите на кандидатите за наградата Жива и одлучија дека доделувањето на наградата ќе се одржи наместо оваа година, во есента 2021 година.
ФСК доби 22 апликации од 12 земји за наградата Жива 2020
Форумот на словенските култури оваа есен - 2020 година, по седми пат ќе ја додели наградата Жива за најдобар словенски музеј и по трет пат наградата за најдобар природен и културен споменик во словенските земји.
За наградата Жива на есенскиот собир во Посавскиот музеј Брежице
Форумот на словенските култури, додели номинација на Посавскиот музеј Брежице за наградата Жива како кандидат за најдобар словенски музеј за 2019 година за време на есенскиот собир со локалните Посавци и гости и изложбата Четири елементи: 3 – ЗЕМЈА.
Главната награда Жива 2019 доделена на рускиот Музеј за политичка историја и белоруската Тврдина на хероите во Брест
Во меѓународната установа Форум на словенските култури во соработка со Министерството за култура на Црна Гора и Културниот центар Бар беа доделени наградите за најдобри словенски музеи.
Повторно многу пријави за наградата Жива
По завршувањето на конкурсот за наградата Жива 2019 за најдобар словенски музеј и најдобар споменик за природно и културно наследство во декември 2018 година, на седиштето на ФСК започнаа да се разгледуваат пријавите.
Главните Жива награди се доделуваат на полскиот Музеј на емиграции и рускиот музеј Кижи
Форумот на словенските култури, во соработка со Националниот технички музеј во Прага и под покровителство на чешкото Министерство за култура во Прага, ги поделија наградите за најдобри словенски музеи.