Соопштение за медиумите
Форумот на словенски култури се претставува со изложбата Трансформација
Меѓународната установа Форум на словенските култури ја отвори изложбата Трансформација: ОД словенската традиционална носија ДО модерните креации во Градската општина на Љубљана. Ќе биде достапна за посета до 8-ми март.
Вашето наследство е наше наследство
Во рамките на VIII. Меѓународен културен форум во Санкт Петербург, ФСК ја додели наградната скулптура Жива на најдобриот словенски музеј за 2019 година и најдобриот природен и културен споменик во словенскиот свет.
Универзумот на словенската литература
Фокус во програмата на Форумот на словенски култури во руската престолнина беше и словенската литература, заедно со писателите и преведувачите, и изложбата на 100-те словенски романи, како и културните рути на писателките.
Главната награда Жива 2019 доделена на рускиот Музеј за политичка историја и белоруската Тврдина на хероите во Брест
Во меѓународната установа Форум на словенските култури во соработка со Министерството за култура на Црна Гора и Културниот центар Бар беа доделени наградите за најдобри словенски музеи.
ФСК беше домаќин на поделувањето на наградите на Европската музејска академија
Во соработка со Европската музејска академија, меѓународната установа Форум на словенските култури ко-организираше меѓународна конференција во Љубљана. На истата присуствуваа повеќе од 80 учесници од 27 различни земји.
Наполнивме 15 години!
Меѓународната фондација Форум на словенските култури го прослави својот 15-годишен јубилеј со концертот на отворено Словенска рапсодија. Оваа прилика ја искористивме да именуваме и почесен амбасадор, како и да ги поделиме сертификатите за амбасадор на ФСК.
ФСК и оваа година партнер на Музејскиот фестивал Intermuseum
Форумот на словенските култури втора година по ред беше партнер на Музејскиот фестивал Intermuseum во Москва. Во изложбениот простор Жива, ФСК ги додели наградите за најдобар словенски музеј и за најдобар споменик за природно и културно наследство.
ФСК како специјален гостин на Меѓународниот културен форум во Санкт Петербург
Др. Андреја Рихтер и Ала Манилова, заменик-министер за култура на Руската Федерација, потпишаа заедничка изјава за специјалниот статус на Форумот на словенските култури на VIII Меѓународен културен форум во Санкт Петербург.
Форумот на словенските култури повторно со изложба во УНЕСКО
Меѓународната фондација Форум на словенските култури заедно со партнерските институции подготви изложба на тема Жените и Големата војна. Церемонијата на отворање на истата, во соработка со Постојаното претставништво на Република Словенија при УНЕСКО, се одржа во палатата на УНЕСКО во Париз.
Космополитските интелектуалки фокус на новите културни рути
Меѓународната фондација Форум на словенските култури во рамките на проектот Нови културни рути на Советот на Европа ја организираше меѓународната конференција за писателките од почетокот на 20-ти век. На истата присуствуваа 9 научници и експерти од 7 земји.
Форумот на словенските култури ја одбележува својата 15-годишнина
Меѓународната фондација Форум на словенските култури ќе ја одбележи 15-тата годишнина од постоењето на институцијата со организација на специјални настани во Словенија и земјите-членки надвор од неа.
ФСК и оваа година на Меѓународниот културен форум во Санкт Петербург
Форумот на словенските култури, во рамките на VII. Меѓународен културен форум во Санкт Петербург го претстави основањето на новите културни рути. Присутните министри за култура од словенските земји го пофалија проектот Словенска престолнина на културата.
На SeeYu конференцијата за спомениците од Втората светска војна
Под покровителство на меѓународната фондација Форум на словенските култури, започна меѓународната конференција SeeYu, каде што експерти од 12 земји ја претставуваат улогата на историските музеи и споменските обележја од Втората светска војна некогаш и денес.
ФСК и ICOMAM поканија во Словенија експерти од 27 држави
Форумот на словенските култури во соработка со ICOMAM, меѓународниот комитет на ICOM кој ги обединува воените музеи во Словенија (Љубљана, Пивка, Марибор), беше домаќин на меѓународната конференција "Војна и мир, страв и среќа".