Скулптурата Жива

 

Уникатната уметничка скулптура ја создала Љубица Раткајец Кочица, словенечки ликовен уметник и дизајнер на стакло и керамика од местото Рогашка Слатина.

Нејзините дела покажуваат неверојатен успех на најразлични независни и групни изложби, а за истите има добиено и бројни домашни и меѓународни награди.

Нејзините уметнички дела се одликуваат како иновативни и изразуваат извонредни чувства преку живописните детали во композицијата. Голем дел од нејзината творечка работа е посветена на женската форма, која е претставена со стилизирана глава и едноставна силуета и истата е и креативно надополнета со индивидуални симболи и уметнички елементи.

Заради извонредното чувство за уметност на Љубица Раткајец Кочица, нејзините керамички скулптури се извонредни креативни достигнувања, каде што солидната структура на керамичките садови станува дел од создавањето на скулптура со прецизни графички површини за обработка. Секое од нејзините уникатни ремек-дела раскажува своја приказна и нуди уникатно уметничко искуство.