Трансформација на словенското наследство со модерни креации
За време на приемот на странските делегации на културниот форум во Санкт Петербург, ФСК премиерно го претстави својот нов проект „Трансформација: ОД традицијата на словенската носија до модерни креации”.
Вашето наследство е наше наследство
Во рамките на VIII. Меѓународен културен форум во Санкт Петербург, ФСК ја додели наградната скулптура Жива на најдобриот словенски музеј за 2019 година и најдобриот природен и културен споменик во словенскиот свет.
Универзумот на словенската литература
Фокус во програмата на Форумот на словенски култури во руската престолнина беше и словенската литература, заедно со писателите и преведувачите, и изложбата на 100-те словенски романи, како и културните рути на писателките.
Најавуваме
Отворен е конкурсот за наградата Жива 2020
Словенија
Ве покануваме да ја поднесете Вашата пријава за конкурсот Жива 2020 - награда за најдобар словенски музеј и за најдобар словенски природен и културен споменик.