За културната рута на писателките на 13-тото Меѓународно летно училиште за музеологија
Под покровителство на Форумот на словенските култури, Факултетот за хуманистички студии на Универзитетот на Приморска, ICOM Словенија и Центарот за креативност на Музејот за архитектура и дизајн, се одржа 13-тото Меѓународно летно училиште за музеологија.
ФСК и оваа година партнер на Музејскиот фестивал Intermuseum
Форумот на словенските култури втора година по ред беше партнер на Музејскиот фестивал Intermuseum во Москва. Во изложбениот простор Жива, ФСК ги додели наградите за најдобар словенски музеј и за најдобар споменик за природно и културно наследство.
Судиите за наградата Жива на работен состанок
Откако судиите за наградата Жива од февруари до април ги посетија сите 25 пријавени музеи за наградата Жива 2019, истите се сретнаа на работен состанок каде што ги претставија своите извештаи од посетите.
Состанок на Уредничкиот одбор на ФСК
Членови на Црна Гора, Хрватска, Русија, Словенија и Србија се состанаа на редовниот годишен состанок на Уредничкиот одбор на Форумот на словенските култури.
Најавуваме
Прв состанок на Програмскиот совет за културни рути на писателките
Србија
Крајот на септември, во главниот град на Србија ќе се сретне програмскиот совет на културни рути на писателките. Првата седница на програмскиот совет претставува следен важен чекор во воспоставувањето на нови културни рути.
Словенска рапсодија – Празничен концерт по повод 15-годишнината на ФСК
Словенија
Главниот настан по повод 15-годишнината од основањето на Меѓународната фондација ФСК со седиште во Љубљана, ќе биде гала-концертот под покровителство на претседателот на Република Словенија, Борут Пахор.
Свечена седница на Управниот одбор на ФСК
Словенија
Членовите на Управниот одбор на ФСК, составен од министрите за култура на земјите-членки на ФСК, ќе се сретнат на 20 јуни 2019 година во Словенија во име на свечената седница.
Жива 2019 – ЗАЧУВАЈТЕ ГО ДАТУМОТ!
Црна Гора
Конференцијата и доделувањето на Жива наградата 2019 за најдобар словенски музеј и најдобар природен и културен споменик ќе се одвива од 2-ри до 5-ти октомври 2019 во Црна Гора.
7-ма Меѓународна научна средба на млади хуманисти “Миграциите во словенскиот простор во 20-тиот и 21-виот век ”
Словенија
Форумот на словенските култури во соработка со Студентскиот оддел на Здружението на друштва, Словенското друштво на Словенија и Словенското друштво Марибор Ве поканува кон пријавување на оригинални научни придонеси.