Za Forum slovanskih kultur leto v znamenju 15. obletnice

 

V mednarodni ustanovi Forum slovanskih kultur bodo s posebnimi dogodki v Sloveniji in državah članicah ter izven obeležili 15. obletnico ustanove. Častni pokrovitelj dogodkov v Sloveniji je predsednik RS Borut Pahor. FSK je postala referenčna platforma medkulturnega dialoga slovanskih kultur in povezovalni center slovanskih držav na področju umetnosti in kulture, izobraževanja ter znanosti in kulturnega turizma.

Forum slovanskih kultur ima sedež v Sloveniji, povezuje pa 13 slovanskih držav (Belorusijo, Bolgarijo, Bosno in Hercegovino, Hrvaško, Češko, Slovaško, Poljsko, Srbijo, Rusk federacijo, Ukrajino, Makedonijo, Črno goro in Slovenijo). Po 15 letih delovanja je FSK referenčna platforma medkulturnega dialoga in povezovalni center slovanskih držav ter uspešen promotor slovanskih kultur izven meja držav članic FSK,« je na pragu leta, v katerem bodo s posebnimi dogodki obeležili 15. obletnico, povedala direktorica FSK, dr. Andreja Rihter. Osrednji dogodek v Sloveniji se bo zgodil junija, in sicer pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja. Poleg tega se bo na slovenskih tleh zvrstilo še nekaj dogodkov, med drugim: slavnostni koncert, literarni maraton s pisatelji zbirke 100 slovanskih romanov (op. v zbirki je doslej izšlo že več kot 70  romanov v 9 slovanskih jezikih) v Kranju, multimedijski performance o modi in slovanski kulturni dediščini v Ljubljani. Odprli pa bodo tudi novo tematsko področje ter se lotili proučevanja mladih slovanskih migrantov v slovanskem svetu. 15. obletnico FSK bodo sicer obeležili tudi v drugih državah članicah FSK.

»Ob 15. obletnici želimo še povečati svoj doseg in postati še dostopnejši – zgraditi mostove ne le do strokovnih javnosti, ampak tudi do splošne javnosti v slovanskih državah in zunaj njihovih meja. Verjamemo, da nam bo to s številnimi dogodki, predvsem pa z aktivno mrežo partnerjev ter komunikacijskimi procesi tudi uspelo,« je še povedala Rihterjeva in dodala, da so še posebej ponosni na spletno stran (www.fsk.si), kjer se v letu 2019 dokočno udejanja koncept spletnega mesta kot mednarodnega spletišča z nizom informacijskih točk, ki ne ponujajo zgolj informacij, ampak tudi sodelovanje ter povezovanje uporabnikov ter ustanov. Predvsem pa je edisntven v tem, da so njegove vsebine dostopne v vseh 13 slovanskih jezikih ter v angleščini.

 

Donirali bodo knjige

 

V jubilejnem letu bodo še okrepili družbeno odgovorno delovanje, saj se zavedajo pomena ohranjanja in promocije kulturne dediščine. Ker je jezik osnova za sporazumevanje, sporočanje, primerjanje, spoznavanje drug drugega in vrednotenje so se v FSK odločili, da bodo dela najbolj reprezentativnih avtorjev sodobnega slovanskega romana, ki so v devetih slovanskih jezikih izšla v zbirki 100 slovanskih romanov, podarili partnerskim knjižnicam v vseh slovanskih državah in Ministrstvom za zunanje zadeve v slovanskih državah. Na slednjih bodo poskrbeli, da bodo donirane knjige po njihovi diplomatski mreži romale po vsem svetu. S tem se bo povečala prepoznavnost slovitih imen, pa tudi dostopnost do kakovostnih sodobnih romanov.

 

FSK je v okviru projektov in dogodkov doslej povezal*:

  • 550 kulturnih ustanov (arhivi, knjižnice, galerije, matice, muzeji, gledališča ...),
  • 24 ministrstev za kulturo, zunanje zadeve, gospodarstvo, turizem ...,
  • 235 muzejev,
  • 118 pisateljev, prevajalcev, distributerjev, založnikov,
  • 33 izobraževalnih ustanov,
  • 46 lokalnih skupnosti,
  • Centre slovanskih kultur (Moskva, Beograd, Radlje ob Dravi),
  • Unesco, Svet Evrope, ICOM, Nemo ...

*Podatki veljajo za obdobje do vključno junij 2018.