Што се случува?
Повторно многу пријави за наградата Жива
По завршувањето на конкурсот за наградата Жива 2019 за најдобар словенски музеј и најдобар споменик за природно и културно наследство во декември 2018 година, на седиштето на ФСК започнаа да се разгледуваат пријавите.
ФСК го зајакнува оживувањето на креативноста на словенските култури
На иницијатива на Министерството за култура од Калушката област во Руската Федерација, министерот Павел Суслов и д-р. Андреја Рихтер, директорката на Форумот на словенските култури, потпишаа меморандум за соработка.
Работен состанок со претседателот на Управниот одбор на ФСК
Директорката на Форумот на словенските култури, д-р. Андреја Рихтер, за време на својата посета на Белград, се сретна и со претседателот на Управниот одбор на ФСК, Владан Вукосављевиќ, министер за култура и информации на Република Србија.
Форумот на словенските култури ја одбележува својата 15-годишнина
Меѓународната фондација Форум на словенските култури ќе ја одбележи 15-тата годишнина од постоењето на институцијата со организација на специјални настани во Словенија и земјите-членки надвор од неа.
ФСК новогодишен прием
Форумот на словенските култури подготви традиционален Новогодишен прием за поединците и институциите од Словенија, со чија помош ФСК во 2018 година ја заживуваше креативноста на словенски култури.
Братислава нова станица на изложбата на 100-те словенски романи
Изложбата на 100-те словенски романи беше официјално отворена во центарот на Братислава од страна на д-р. Лубица Лашакова, министерка за култура на Република Словачка, д-р. Андреа Рихтер, директорка на Форумот на словенските култури и Силвија Стаселова, генерална директорка на Универзитетската библиотека во Братислава. Изложбата ќе биде на располагање во библиотеката до крајот на јануари 2019 година.
Најавуваме
Жива 2019 – ЗАЧУВАЈТЕ ГО ДАТУМОТ!
Црна Гора
Конференцијата и доделувањето на Жива наградата 2019 за најдобар словенски музеј и најдобар природен и културен споменик ќе се одвива од 2-ри до 5-ти октомври 2019 во Црна Гора.
7-ма Меѓународна научна средба на млади хуманисти “Миграциите во словенскиот простор во 20-тиот и 21-виот век ”
Словенија
Форумот на словенските култури во соработка со Студентскиот оддел на Здружението на друштва, Словенското друштво на Словенија и Словенското друштво Марибор Ве поканува кон пријавување на оригинални научни придонеси.