Словенски автори во Лајпциг и Љубљана
Во март, се одржа промоција на словенската книжевност, со посебно внимание на авторите од листата на колекцијата на 100 словенски романи, на Меѓународниот саем на книгата во Лајпциг, како и во Љубљана, каде што Форумот на словенски култури за време на изложбата на 100 словенски романи, организира и две разговорни вечери.
Центар на словенската култура во Белград
На денот на одбележувањето на 186-годишнината на Народната библиотека на Србија, српскиот министер за култура и информирање, Владан Вукосављевиќ, го отвори Центарот на словенските култури во Белград.
Најавуваме
ICOMAM - Меѓународна конференција на Меѓународниот одбор за музеи и колекции на оружја и воена историја
Словенија
ФСК во соработка со ICOMАМ, Меѓународниот одбор на ICOM, кој е посветен на воени музеи, Ве поканува на меѓународната конференција на тема "Војна и мир, страв и среќа".
Културен форум Словенија - Руска Федерација
Љубљана, Словенија
Форумот на словенските култури во соработка со Министерството за култура на Република Словенија и Министерството за култура на Руската Федерација подготвува културен форум Словенија - Руска Федерација, во кој ќе се сретнат претставници на словенечките и руските културни институции.
Словенскиот збор на 50-тата меѓународна средба на писателите во Блед
Хотел Парк, Словенија
Во рамките на јубилејната 50-та меѓународна средба на писателите во Блед, ќе се одржи тркалезна маса на писатели од словенските земји во организација на словенечкиот PEN центар заедно со Џенифер Климент, претседател на меѓународниот PEN центар.
Museums in Short – Се во еден
Пиранова - меѓународниот центар за истражување на наследство, Словенија
На еднодневниот семинар, жири за наградата Museums in Short, експерти, филмски креатори, уметници, истражувачи и студенти од областа на културното наследство, ќе разговараат за употребата и перспективите на видео содржините во музеите и ќе ги гледаат филмовите кои се натпреваруваат за наградата Museums in Short 2018.
Ве покануваме на есенската конференција на ICOMAM и See-Yu
Словенија
Од 30-ти септември до 3-ти октомври 2018, ФСК во соработка со ICOMАМ, Меѓународниот одбор на ICOM, кој е посветен на воени музеи, Ве поканува на меѓународната конференција на тема "Војна и мир, страв и среќа".
100 словенски романи претставени во Љубљанската Градска општина
Љубљана
Уникатната колекција која поврзува 108 најдобри автори на современи словенски романи од девет држави се објавува веќе повеќе од една деценија, но истоимената изложба визуелно и вербално ги претставува избраните автори, нивните дела како и културното наследство на јазици и писмата на словенските народи. Изложбата ќе биде отворена од страна на маг. Матеја Демшич, раководител на департманот за култура за град Љубљана во Историскиот атриум во Градската општина Љубљана, достапна за посета до 22 март
Меѓународна конференција на Меѓународниот одбор за музеи и колекции на оружја и воена историја (ICOMAM)
Словенија
ФСК во соработка со ICOMАМ, Меѓународниот одбор на ICOM, кој е посветен на воени музеи, Ве поканува на меѓународната конференција на тема "Војна и мир, страв и среќа".
Женски циклус: Каде се жените во словенечкиот Парнас?,
Љубљана, Словенија
Во пресрет на Меѓународниот ден на жената, Тања Тума, претседателка на Женскиот одбор ПЕН МИРА, со гостите д-р Катја Михурко Пониж, професорка и истражувач во облста на книжевноста, писателките Сузана Тратник и Габриела Бабник, како и Иво Светина, претседателот на Друштвото на писателите на Словенија, дискутираа за моменталната позиција на словенечките писатели, како и за прашањето дали нивното присуство во словенечкиот Парнас се променило во последната деценија.
Моќ на литературата, моќ на разбирањето: Колекција на 100 словенски романи
Црвена сала во Градската општина Љубљана, Словенија
За мисијата, улогата и влијанието на Колекцијата на 100 словенски романи, ќе дискутира првиот уредник Митја Чандер со неколкумина словенечки автори од колекцијата.