IMG_4496

Otroška risba in slovanska dediščina

Projekt razstave otroških risb, pod nazivom »Moj dediščinski portret«, je potekala na sedežu Unesca v Parizu med 10. in 16. majem 2012.

V projektu sodelujejo otroci, stari od štiri do osem let, ki obiskujejo izobraževalne ustanove, ki so v projekt vključene na lokalni ravni. Najmlajši obiščejo muzeje in galerije, kjer se seznanijo z lastno kulturno dediščino (s poudarkom na otroških portretih), nato pa na podlagi lastnega doživljanja in izkušnje ustvarijo lastna in svoje lastne portrete.

Tehnika ustvarjanja portretov je poljubna; vsaka država jih bo izbrala 10 ter jih razstavila v Parizu, medtem ko bodo drugi (neizbrani) portreti prikazani digitalno. Vsaka država bo krila stroške prevoza izdelkov v Pariz ter stroške bivanja svojih predstavnikov.

Pri razstavi je sodelovalo vseh 12 držav članic razen Češke, otvorili pa so jo g. Kishore Rao, direktor Unescovega Centra za svetovno dediščino, ga. Andreja Rihter, predsednica FSK, in ga. Eleonora Mitrofanova, predsednica Unescovega komiteja za svetovno dediščino. Razstavo je videlo okoli 2000 obiskovalcev, med katerimi so bili uslužbenci Unesca, zainteresirana strokovna javnost in otroci s starši.