70 let po zmagi nad fašizmom začenja bledeti spomin na značaj in pomen druge svetovne vojne. Največji spopad v zgodovini človeštva je pomenil tudi spopad vrednot in prinesel zmago dobrega nad zlom. Današnji časi so drugačni od vojnih, toda v takratne vrednote boja proti fašizmu so pomembne tudi sedaj in bodo še naprej v prihodnosti. Čeprav se dokončna zgodovinska resnica ne skriva v nobeni posamezni knjigi ali posameznemu muzeju, so danes predvsem muzeji tiste ustanove, ki so najbolj poklicani, da ljudem pomagajo pri razumevanju preteklega časa. Za razumevanje je ljudem treba predstavljati predvsem vrednote, ki so ljudi  vodile v boj proti fašizmu tudi za ceno lastnega življenja. Koliko teh vrednot je predstavljenih v sodobnih muzejih druge svetovne vojne  bo tema III. Mednarodne konference.

ZGODOVINA NAJ BO TAKŠNA, KAKRŠNA JE BILA

Forum slovanskih kultur je v sodelovanju z Inštitutom za promocijo vrednot NOB Slovenije in Muzejem novejše zgodovine Slovenije pripravil mednarodno konferenco ob 70. obletnici zmage nad fašizmom. Udeležili so se je veterani devetih držav. Ti so, skupaj z muzejsko stroke opozorili, da se zgodovine ne da zamolčati in spregledati.

“Zgodovine ni mogoče izbrisati. Je vodnica skozi vsakdan, v prepoznavanju in poznavanju različnosti ter podobnosti kultur, kulturnih vzorcev in vrednot. Forum slovanskih kultur ohranja in goji eno temeljnih vrednot – povezovanje. To je tudi ena temeljnih vrednot II. svetovne vojne, ki je pred 70. leti prinesla zmago nad krutim in grozljivim fašizmom,” je v uvodnem nagovoru dejala mag. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur. Dr. Kaja Širok, direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije je povedala, da so muzeji tesno povezani z usodo dediščine. Da prav oni skrbijo za ohranjanje vrednot NOB. Gre za vrednote, s katerimi danes živimo, a se je zanje bilo treba boriti. Na slednje je opozoril tudi Tit Turnšek, predsednik ZZB za vrednote NOB, ter dodal, da se moramo vsi skupaj potruditi, da bo zgodovina takšna, kakršna je res bila.

Konference Nauki II. svetovne vojne in sodobna družba so se udeležili veterani iz devetih držav: Rusije, Srbije, Črne gore, Makedonije, Bolgarije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Avstrije in Slovenije. Omenjeni so ob koncu konference, katere sta se udeležila tudi Mihail Švidkoj, častni ambasador Foruma slovanskih kultur in Nj. eksc. dr. Doku Zavgajev, veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji, podpisali memorandum, s katerim so se med drugim zavzeli za povezovanje in predstavljanje pozabljenih vrednot osvobodilne vojne, ki se je končala pred 70-imi leti ter za krepitev medkulturnega dialoga, vzajemno poznavanje, razumevanje, spoštovanje in ohranjanje kulturne raznolikosti.

Fotografije: Muzej novejše zgodovine Slovenije