Svetovna prizadevanja za zadostno in zdravo prehrano dobivajo nove razsežnosti. Odkrivanje in spoznavanje jedi in pijač omogoča tudi odkrivanje in spoznavanje lokalnih in regionalnih kultur, gospodarskih oblik, vsakdanjikov in praznikov ter duhodne ustvarjalnosti ljudi. Vse to je povezano s prizadevanji za trajnostni razvoj in sonaravne, človeku in naravi prijazne oblike pridobivanja ter uživanja hrane.

Forum slovanskih kultur vnaša na svetovni zemljevid kulinariko in gastronomijo Slovanov, bogastvo različnosti, ki naj sooblikuje prehransko pestrost sveta ob uveljavljenih svetovnih gastronomijah.

Prva svetovna monografija S Slovani za mizo na enem mestu predstavlja izbrane in značilne jedi trinajstih slovanskih držav: Belorusije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Poljske, Rusije, Slovaške, Slovenije, Srbije in Ukrajine.

Skozi bogato izročilo prehranske kulturne dediščine receptov treh izbranih jedi za vsako državo, prva skupna predstavitev slovanske kulinarike na svetu z vrhunskimi fotografijami in kratkim spoznavanjem z gastronomskimi ter kulinaričnimi značilnostmi posamezne države, zrcali podobnosti in razlike slovanske kulinarične identitete ter identitete več kot 300 milijonov Slovanov nasploh.

Novice programa

Forum slovanskih kultur vzbudil zanimanje na pekinškem knjižnem sejmu

28. 08. 2016

Forum slovanskih kultur se je v minulih dneh uspešno predstavil na Mednarodnem knjžnem sejmu v Pekingu. Na povabilo organizatorjev so…

...Več

Nagrada CookBook za S Slovani za mizo še vedno odmeva

29. 06. 2016

Prva svetovna monografija o slovanskih kuhinjah At the Table with the Slavs (S Slovani za mizo), za katero je FSK…

...Več

FSK za S Slovani za mizo prejel svetovno nagrado Gourmand

30. 05. 2016

V mednarodni ustanovi Forum slovanskih kultur s sedežem v Ljubljani so za prvo svetovno monografijo o slovanskih kulinarikah S Slovani…

...Več