Svetovna prizadevanja za zadostno in zdravo prehrano dobivajo nove razsežnosti. Odkrivanje in spoznavanje jedi in pijač omogoča tudi odkrivanje in spoznavanje lokalnih in regionalnih kultur, gospodarskih oblik, vsakdanjikov in praznikov ter duhodne ustvarjalnosti ljudi. Vse to je povezano s prizadevanji za trajnostni razvoj in sonaravne, človeku in naravi prijazne oblike pridobivanja ter uživanja hrane.

Forum slovanskih kultur vnaša na svetovni zemljevid kulinariko in gastronomijo Slovanov, bogastvo različnosti, ki naj sooblikuje prehransko pestrost sveta ob uveljavljenih svetovnih gastronomijah.

Prva svetovna monografija S Slovani za mizo na enem mestu predstavlja izbrane in značilne jedi trinajstih slovanskih držav: Belorusije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Poljske, Rusije, Slovaške, Slovenije, Srbije in Ukrajine.

Skozi bogato izročilo prehranske kulturne dediščine receptov treh izbranih jedi za vsako državo, prva skupna predstavitev slovanske kulinarike na svetu z vrhunskimi fotografijami in kratkim spoznavanjem z gastronomskimi ter kulinaričnimi značilnostmi posamezne države, zrcali podobnosti in razlike slovanske kulinarične identitete ter identitete več kot 300 milijonov Slovanov nasploh.

Novice programa

Razstava Slovani za mizo se seli na Švedsko

18. 08. 2017

Razstava S Slovani za mizo, ki prikazuje gastronomske in kulinarične značilnosti trinajstih slovanskih držav, je bila doslej na ogled že…

...Več

Mesec slovanskih kultur v Moskvi

26. 04. 2017

V Centru slovanskih kultur v Moskvi že od decembrskega odprtja potekajo številne aktivnosti. Poleg tega je vsak mesec, doslej so…

...Več

V Sarajevu 15. redna seja Uprave FSK in odprtje razstave S Slovani za mizo

01. 04. 2017

Član uprave FSK za BiH, Adil Osmanović, minister za civilne zadeve BiH, je gostil 15. redno sejo Uprave FSK. Na…

...Več