Slovenija dobila spomenik Puškina

Forum slovanskih kultur je v sodelovanju z Veleposlaništvom Ruske federacije v Sloveniji in Odborom za mednarodne zadeve Državne Dume Federalnega zbora Ruske federacije z doprsnim bronastim kipom velikemu ruskemu pesniku, pisatelju in dramatiku, Aleksandru Sergejeviču Puškinu, obogatil ljubljanski Severni park.

Postavitev Puškinovega doprsnega kipa, ki je delo kiparja Alekseja Leonova, je po besedah dr. Doku Zavgajeva, veleposlanika Ruske federacije v Sloveniji, rezultat dobrih odnosov med Slovenijo in Rusijo. »Puškin v srcih Slovencev živi že več generacij.« Dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur, je ob tej priložnosti spomnila, da je bil Puškin sodobnik Prešerna in bi bilo zato lepo, če bi intenzivni bilateralni odnosi med Slovenijo in Rusijo pripeljali tudi do recitiranja pesmi v slovenskem jeziku ob spomeniku našemu največjemu poetu v Rusiji.

Postavitev spomenika Aleksandru Sergejeviču Puškinu je sicer del projekta Veliki učitelji človeštva ruskega sklada Dialog kultur – Enotni svet, ki poskuša zbliževati narode skozi popularizacijo dosežkov velikih znanstvenikov, umetnikov in kulturnikov, z dajanjem pozornosti duhovnim in moralnim idealom, neodvisnim od narodnosti.