FSK znova aktivno na kulturnem forumu v Sankt Peterburgu

Mednarodna ustanova Forum slovanskih kultur je že vrsto let udeleženec največjega kulturnega dogodka v Ruski federaciji. Na VI. Mednarodnem kulturnem forumu v Sankt Peterburgu je dr. Andreja Rihter predstavila nastajanje nove evropske kulturne poti ter na letnem srečanju Zveze ruskih muzejev kot o primeru dobre prakse spregovorila o Živi – nagradi za najboljši slovanski muzej.

Mednarodni kulturni forum v Sankt Peterburgu je letos potekal že šestič.Gre za največji dogodek na področju kulture v Ruski federaciji, na katerem se zberejo ruski umetniki, kulturniki, med povabljeni pa so številna svetovna imena iz sveta glasbe, gledališča, muzeologije, kulturnega turizma, izobraževanja, literature, plesa …

Dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur, je v okviru sekcije turizem na srečanju koordinacijskih skupin za kulturo in turizem ruskih regij predstavila nastajanje nove evropske kulturne poti Poslušajte slovansko besedo. Na letnem srečanju Zveze muzejev Ruske federacije pa je Rihterjeva spregovorila o nagradi za najboljši slovanski muzej kot primeru dobre prakse promocije slovanske kulturne dediščine ter povezovanja in izmenjave znanj strokovnjakov, ki delujejo v muzejskih institucijah.

Delovni obisk v Sankt Peterburgu je Rihterjeva izkoristila tudi za bilateralna srečanja z ministri za kulturo držav članic FSK. Med drugim se je sestala z Vladanom Vukosavljevićem, ministrom za kulturo in informiranje Republike Srbije, Adilom Osmanovićem, ministrom za civilne zadeve Bosne in Hercegovine in Ivanom Sečikom, državnim sekretarjem na Ministrstvu za kulturo Republike Slovaške. Opravila je tudi sestanke s predstavniki kulturnih ustanov v Sankt Peterburgu, s katerimi je FSK v zadnjem letu že vzpostavil redne stike in uspešne medkulturne izmenjave.