100 slovanskih romanov odmevno v Moskvi in Jasni Poljani

Forum slovanskih kultur je, v sodelovanju z Vserusko državno knjižnico za tujo literaturo – Rudomino, na jubilejnem 30. mednarodnem knjižnem sejmu v Moskvi, skupaj s pisatelji predstavil zbirko 100 slovanskih romanov. Po odmevnih dogodkih v ruski prestolnici se je mednarodna delegacija udeležila še prestižnega mednarodnega srečanja na posestvu Leva Tolstoja.

Prvo samostojno predstavitev zbirke 100 slovanskih romanov na knjižnem sejmu v Moskvi so zaznamovale odmevne okrogle mize ter srečanja s pisatelji: Laslom Blaškovićem iz Srbije, Nado Gašić s Hrvaške ter Janijem Virkom in Markom Sosičem iz Slovenije.

Po predstavitvah v ruski prestolnici se je omenjenim pridružil še Drago Jančar iz Slovenije, skupaj so se udeležili prestižnega mednarodnega srečanja pisateljev v Jasni Poljani, na posestvu Leva Tolstoja. Ob tej priložnosti so se predstavili tudi študentom in predavateljem na univerzi v Tuli.

Vsakoletno srečanje z odprtjem na Tolstojev rojstni dan, 9. septembra, poteka že od leta 1996. V okviru programa so slovanski pisatelji brali odlomke iz svojih del ter se vključili v razprave z drugimi, ruskimi in mednarodnimi, gosti.

V okviru srečanja je strokovna komisija za literarno nagrado Jasna Poljana objavila ožji izbor nominirancev oziroma njihovih del. Med njimi je v kategoriji tujih najpomembnejših knjig 21. stoletja prvič nominiran Slovenec – Drago Jančar.

Fotoutrinki iz Moskve

 

Fotoutrinki iz Jasne Poljane

Medijski odzivi

TV (Slovenija/Rusija)

http://4d.rtvslo.si/arhiv/odmevi/174489927

http://tvkultura.ru/article/show/article_id/190007/

Radio

http://ars.rtvslo.si/2017/09/svet-kulture-528/

Splet

https://misli.sta.si/2424126/sto-slovanskih-romanov-s-pisatelji-na-moskovskem-knjiznem-sejmu-in-v-jasni-poljani

http://www.ng.ru/ng_exlibris/2017-09-14/9_903_glavnaja.html

https://govori.se/dogodki/100-slovanskih-romanov-s-pisatelji-na-moskovskem-knjiznem-sejmu-in-v-jasni-poljani/

http://novice.kulturnik.si/cat/mediji/before/2017-09-04