100 slovanskih romanov s pisatelji na moskovskem knjižnem sejmu in v Jasni Poljani

Forum slovanskih kultur se bo v sodelovanju z Vserusko državno knjižnico za tujo literaturo – Rudomino, s katero vodita tudi Center slovanskih kultur v Moskvi, predstavil na jubilejnem 30. mednarodnem knjižnem sejmu v Moskvi. Po uradnem odprtju sejma (6. septembra 2017) bo razstavni prostor FSK odprl minister za kulturo Republike Makedonije, Robert Alagjozovski. Pridružili se mu bodo še pisatelji iz zbirke 100 slovanskih romanov: Laslo Blašković (Srbija), Nada Gašić (Hrvaška), Jani Virk (Slovenija) ter glavna urednica zbirke Dubravka Đurić Nemec (Hrvaška). Člani delegacije se bodo med drugim udeležili še okrogle mize Slovansko literarno vesolje ter sprejema v Centru slovanskih kultur.

V nadaljevanju obiska v Ruski federaciji se bo omenjenim pridružil še Drago Jančar (Slovenija), skupaj se bodo udeležili prestižnega mednarodnega srečanja pisateljev v Jasni Poljani, na posestvu Leva Tolstoja. Ob tej priložnosti se bodo predstavili tudi študentom in predavateljem na Univerzi v Tuli.

Vsakoletno srečanje z odprtjem na Tolstojev rojstni dan, 9. septembra, poteka že od leta 1996. V okviru programa bodo slovanski avtorji brali odlomke iz svojih del ter se vključili v razprave z drugimi ruskimi in mednarodnimi gosti.

V okviru srečanja bo strokovna komisija za literarno nagrado Jasna Poljana objavila ožji izbor nominirancev oziroma njihovih del. Med njimi je v kategoriji tujih najpomembnejših knjig 21. stoletja prvič nominiran Slovenec – Drago Jančar.