Za FSK se zanimajo tudi na jugu Ruske federacije

V okviru delovnega obiska sodnikov za nagrado Živa za najboljši slovanski muzej v Astrahanu na jugu Ruske federacije se je delegacija Foruma slovanskih kultur sestala z vodstvom tamkajšnjega Ministrstva za kulturo in turizem ter predstavniki kulturnih ter izobraževalnih institucij.

Dr. Andreja Rihter, direktorica FSK, je predstavila glavne projekte ter izpostavila poslanstvo mednarodne ustanove – oživčevanje kreativnosti slovanskih kultur in vzpostavljanje kulturnega dialoga skozi različne projekte. Direktorje in druge predstavnike kulturnih institucij je med drugim zanimalo, kako se lahko vključijo v že obstoječe in v nove projekte. Zanimajo jih predvsem področja literature in založništva, gledališča, festivalov ter ohranjanja kulturne dediščine in muzeologije. To je bil tudi eden od razlogov, zakaj so se v Hiši trgovca Tetušinova, ki deluje kot muzej na prostem, in je del Dogadinove državne umetnostne galerije, prijavili na razpis za nagrado Živa 2017.

Delegacija FSK si je ogledala več astrahanskih muzejev ter bila častna gostja na odprtju “Noči knjige” v tamkajšnji državni knjižnici, v kateri hranijo več kot 2,5 milijona knjig. Med slednjimi naj bi se v prihodnje znašle tudi knjige iz zbirke 100 slovanskih romanov.