Forum slovanskih kultur vzbudil zanimanje na pekinškem knjižnem sejmu

Forum slovanskih kultur se je v minulih dneh uspešno predstavil na Mednarodnem knjžnem sejmu v Pekingu. Na povabilo organizatorjev so predstavili z nagrado najboljša knjiga Gourmand CookBook Award nagrajeno prvo svetovno monografijo S Slovani za mizo. Poleg te je zanimanje vzbudila tudi javna predstavitev edinstvene zbirke 100 slovanskih romanov.

Potem ko je Forum slovanskih kultur za knjigo At the Table with the Slavs (S Slovani za mizo) prejel prestižno nagrado za najboljšo knjigo, je sprejel povabilo na Mednarodni knjižni sejem v Pekingu. “V čast nam je, da smo bili del enega največjih knjižnih sejmov na svetu in imeli na svojem razstavnem prostoru ter  na posebnem dogodku z znamenitim Edouardom Cointreaujem možnost prve predstavitve na Kitajskem,” je ob koncu sejemskega dogodka povedala Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur ter dodala, da je zelo vesela velikega zanimanja, ki ga je knjiga vzbudila pri splošni in strokovni javnosti, predvsem pa pri založnikih. Prepričana je, da bo knjiga At the Table with the Slavs, avtorja Janeza Bogataja, dočakala tudi izdajo v kitajščini.

Poleg omenjene predstavitve pa je FSK, v okviru programa častnih gostij, držav pobude 16+1, skupaj s srbsko pisateljico Vido Ognjenović in urednico zbirke 100 slovanskih romanov, Dubravko Đurić Nemec iz Hrvaške, predstavil še omenjeno zbirko, v katero je vključenih že osem držav članic FSK in z njimi 96 slovanskih avtorjev, izdanih pa je bilo že več kot 50 romanov. “Edinstvena zbirka 100 slovanskih romanov je s portugalskim in angleškimi prevodi v okviru projekta SLAWA prestopila meje slovanskega sveta, v prihodnje pa se, po predstavitvi na BIBF, morda obetajo še prevodi v kitajščino. To nas veseli, saj bodo s pomočjo avtorjev in njihovih knjig bralci na kitajskem spoznavali drug svet, druge kulture in narode,” je še dejala Rihterjeva.