FSK za S Slovani za mizo prejel svetovno nagrado Gourmand

V mednarodni ustanovi Forum slovanskih kultur s sedežem v Ljubljani so za prvo svetovno monografijo o slovanskih kulinarikah S Slovani za mizo, v konkurenci več kot 200 držav, prejeli svetovno nagrado Gourmand za najboljšo knjigo. Ta je bila podeljena v Jantaju na Kitajskem.

“Kar je Oskar v svetu filma, je nagrada Gourmand v svetu kulinarike, zato smo nadvse ponosni na nagrado “Best in the World – Gourmand World Cookbook Awards”, ki so jo minuli vikend (29. maja) najboljšim svetovnim knjigam na področju kulinarike podelili na Kitajskem,” je ob prejetju informacije o prestižni nagradi za prvo svetovno monogafijo o slovanskih kulinarikah S Slovani za mizo (At the Table with the Slavs) zadovoljno povedala mag. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur. V slednjem so knjigo v angleškem jeziku izdali lani, za prestižno nagrado pa so se potegovali skupaj s knjigami iz več kot 200 držav iz celega sveta. V finalnem izboru knjig v kategoriji za najboljšo knjigo o vzhodneevropskih kulinarikah sta bili še knjigi iz Hrvaške in Velike Britanije.

Avtor tekstov knjige s prestižno svetovno nagrado At the Table with the Slavs, prof. dr. Janez Bogataj, je receptom treh izbranih jedi za vsako slovansko državo (skupaj torej 39), dodal spoznavanja gastronomskih in kulinaričnih značilnosti posamezne države ter na koncu knjige še seznam slovanskih kulinaričnih dogodkov po mesecih. Uvodnik knjige je napisal slavni Edouard Cointreau, predsednik in ustanovitelj Gourmand World Cookbook Awards, fotografije so delo Toma Jeseničnika, oblikovanje pa Edija Berka. Knjiga bo predvidoma do konca leta izšla tudi v slovenskem jeziku.