Začel se je 1. Teden ruskega filma v Ljubljani

Forum slovanskih kultur je v sodelovanju s Planeta Kino in ob podpori Ministrstva za kulturo Ruske federacije in Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji, pripravil 1. Teden Ruskega filma v Ljubljani. Od 4. do 8. maja 2015 bo v Slovenski kinoteki brezplačno na ogled deset projekcij petih sodobnih ruskih filmov.

Forum slovanskih kultur oživčuje kreativnost slovanskih kultur, povezuje posameznike in institucije trinajstih slovanskih držav. “V duhu poslanstva naše mednarodne ustanove v Ljubljani gostimo 1. Teden ruskega filma. Ta je simbolično posvečen 70. obletnici zmage v veliki domovinski vojni in predstavlja obliko medkulturnega dialoga ter medsebojnega spoznavanja,” je ob odprtju Tedna ruskega filma povedala mag. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur.

Dmitri Kabanovski, izvršni direktor Planeta Kino je poudaril, da bo ogled vseh desetih projekcij petih različnih filmov brezplačen. Od 4. do 8. maja bodo v Slovenski kinoteki tako na ogled filmi: Trdnjava Brest, Stalingrad, Bratje Č, Spokoritev in Bolniki. O filmih bodo s publiko spregovorili tudi njihovi ustvarjalci, in sicer: producent filma Trdnjava Brest, Igor Ugolnikov, režiser filma Spokoritev, Aleksandr Proškin in režiserka filma Bolniki, Ella Omelčenko.

Teden ruskega filma je odprl Nj. eksc. dr. Doku Zavgajev, veleposlanik Ruske federacije v Ljubljani, in ob tem izrazil željo, da bi dogodek postal tradicionalen, Rihterjeva pa je dodala, da bi se medkulturni dialog na področju filma lahko v prihodnje razširil še na druge slovanske države.